/ 8000 merkkiä käytetty
14318 - 28.5.2019 (arvosana: 8)

Tässä teille, jotka hingutte töihin insinööri-/suunnittelutoimistoihin, ja kuvittelette sen olevan rentoa haistapaska näpyttelyä, TLDR-versio alasta:
- työtehtävät: paskaa
- käytettävät työkalut/ohjelmat: aivan järjettömän ylihintaista paskaa laatuun nähden
- palkka: alipalkattua paskaa
- yleisesti ja erikseen: suunnittelutoimistoissa kaikki on paskaa paitsi kusi

Annan ammattilaiskärkiä alasta 10+ vuoden kokemuksella. Vaikka tämä tehdään käymällä läpi Altenin sivuilta löytynyt työpaikkailmoitus, niin tämän voi yleistää muihinkin vastaaviin paikkoihin.
https://www.alten.fi/tyo-altenilla/avoimet-tyopaikat/tyopaikka/528-sahkoistyksen-paasuunnittelija

"Haemme menestyvään ja kasvavaan asiantuntijayritykseemme"

Jos pitää menestyvänä sitä, että rivisuunnittelijan laskutushinta asiakkaalta on luokkaa 50-60 €/h niin HAH!

- SÄHKÖISTYKSEN PÄÄSUUNNITTELIJAA
- Tampereen toimipisteellemme.
- Tehtävässä pääset toimimaan teknisenä asiantuntijana vaativissa sähkösuunnitteluprojekteissa. Tehtäviisi kuuluu projektien määrittely ja aikataulutehtävät yhteistyössä projektipäällikön kanssa. Osallistut itse myös varsinaiseen suunnitteluun ja muun suunnitteluryhmän koulutukseen ja ohjaukseen.

Totuus: Projektipäällikkö ei jouda tekemään mitään - yhtään mitään, koska ei itse ehdi, kun on niin monta projektia vedettävänä. Varaudu tekemään itse kaikki aikataulut ja muu projektiin liittyvä paska (kokousmuistiot yms).

Pääsuunnittelijana joudut paimentamaan muita suunnittelijoita ja tarkastamaan näiden suunnitelmat. Jos hyvä tuuri käy, projektia voi olla tekemässä ammattilainen, joka osaa hommansa. Silloin pääsee helpolla. Jos taas ryhmään sattuu idiootti/kokematon, varaudu siihen, että kaikki menee päin persettä. Tuolloin kaikki suunnitelmat pitää käydä suurennuslasin kanssa läpi, jos haluaa ettei paskaa lähde maailmalle.

Niin, missäs välissä meinasit tehdä ne sinulle nakitetut suunnitelmat?

- Tehtävässä menestyminen edellyttää:
- Soveltuvaa koulutusta sähkövoimatekniikan alalta (esim. insinööri- tai diplomi-insinööri)
- Nykyaikaisten suunnittelu- ja laskentaohjelmistojen, kuten ePLAN, E3, Comos, CADS, NEPLAN ja 3D-ohjelmistojen monipuolinen tuntemusta

Totuus: Autocadin osaaminen riittää, koska et tule koskaan käyttämään ns. älykkäämpiä suunnitteluohjelmia. Se riippuu aivan asiakkaasta minkälaista suunnitteluohjelmaa saat tehtävissäsi käyttää. Jos asiakas on vähänkään fiksu, niin työkaluina saat käyttää valitsemaasi työkalua ja projektin lopussa asiakkaalle riittää, että luovutetaan kaikki muokattavat tiedostot esim. dwg:nä. Tämä on kyllä äärimmäisen harvinaista, omalle kohdalle ei ole sattunut yhtäkään tuollaista tapausta. Jos asiakas on mistään mitään tajuamaton idiootti, jolla on aivan vammainen CAD-ohje (tyyliin: kaikki objektit oltava tasolla 0), pystyt täyttämään dokumentointivaatimukset vain perus_vitun_viivanpiirrolla (blokkejakin tosin voi käyttää) ja tyhmillä teksteillä (=Autocad).

Jos asiakkaalla on käytössään joku omaksi ostettu suunnittelujärjestelmä (esim. Alma, Comos), niin varaudu siihen, että otsassasi on metrin mittainen slerba. Yleensä aina tuo suunnittelujärjestelmä on pistetty pystyyn jonkun projektin sivutuotteena ("ostettiin tällainen systeemi, suunnitelkaa sillä") eli suomeksi sanottuna suurin osa asioista on rakennettu päin vittua sinnue järjestelmään, koska
- järjestelmää ei ole ollut pystyttämässä asioista tietäviä henkilöitä
- kiirekiirevitunkovakiiretehdäniitäprojektinpiirustuksia

Ja kun kerran on se järjestelmä sössitty pystyyn ja ryhdytty tekemään päin vittua niitä asioita, niin sitähän ei edes itkemälläkään muuteta enää mihinkään suuntaan.

Verkostolaskelmaohjelmat on yleisesti ottaen paskaa. Neplania en ole koskaan käyttänyt mutta sillä on lähinnä laskettu keskijänniteverkkoja. Yrityksissä on ollut vain muutamia henkilöitä, jotka tuolla ohjelmalla laskevat. Tavallinen rivisuunnittelija saa sooloilla miten sattuu. Vaihtoehtoja on yleensä muutamia:
- pahimmassa tapauksessa ei minkäänlaisia työkaluja
- käytetään jonkin laitevalmistajan ohjelmaa, esim. ABB:n DOC, Schneiderin Ecodial, Siemensin Simaris
- käytetään itse kyhättyjä excel-taulukoita
- "parempi" vaihtoehto edelliseen verratuna: käytetään jonkun muun kyhäämiä excel-taulukoita, joista ei ymmärretä hevonvittuakaan

Valmiit laskentaohjelmat on hyviä vain jos mitoitettavat piirit on yksinkertaisia (luokkaa kytkinvarokelähtö -- kaapeli -- sähkönkuluttaja). Vähänkään jos tulee kummallisempi piiri vastaan, tai käytössä ei ole juuri sen laitevalmistajan laitteita mitä ohjelma käyttää, niin vituiksi viuhuu, että huhhei!

Laskentaohjelmista Sähköinfon kauppaama Febdok ansaitsee erikseen ihan kunniamaininnan siitä, että miten paskasti ohjelma on voitu suunnitella. Jos yrität valita vaikka suojalaitetta laiterekisteristä, niin joka vitun kerta kun avaat sen laitevalintaikkunan, niin ohjelma jauhaa minuutin tai pari niitä valintavalikoita täyteen. Ja eipä ole ensimmäinen kerta, kun ohjelma ei anna valita jotain tiettyä laitetta vaikka se siellä rekisterissä olisi ja mitään muuta estettä valinnalle ei olisi. Lisäksi löytyy nippu erilaisia muita isompia tai pienempiä ärsyttävyyksiä. Jos mitoituksia joudutaan tekemään vaikka johonkin kerrostalon sähköverkkoon, niin siihen tarkoitukseen tuo ohjelma saattaa olla varauksin OK. Jos suunnittelukohteet ovat teollisuussähköverkkoja, niin "nauti" ohjelman tuomista riemuista.

Yksi mitä tuossa ilmoituksessa ei mainittu on dokumenttien-/tiedostonhallintajärjestelmät. Jos suunnittelutoimistolla ei ole sellaista järjestelmää, niin käänny ja juokse niin helvetin kauaksi kuin vain pääset. Jos projekteissa käytettävä dokumentinhallinta == Windowsin file explorer && verkkolevy, niin ei voi sanoa muuta kuin, että voi Pyhä Apustus sentään. Tuollaisen kombon käyttäjät pitäisi hirttää munistaan sinne paikkakunnan korkeimpaan mäntyyn. On tullut nähtyä muutamia pörssiluokan yrityksiä (ja pienempiäkin hikipajoja), joissa toiminta on ollut tuollaista ala-arvoista paskaa. Työaikaa käytetään siihen, että etsitään sitä tiedostoa jostain alihakemiston alihakemistohelvetistä tai pähkitään, että missäs se oli nyt se viimeisin versio tai bäkuppi tuosta.

- Hyviä tiimityötaitoja, oma-aloitteisuutta ja ongelmanratkaisukykyä
- Asiakaslähtöistä asennetta ja vastuunottohalua

Asiakaslähtöistä asennetta == jaksat kuunnella asiakkaan vittuilua siitä, kun tuntiarvio/budjetti on ylitetty

- Kykyä kommunikoida sujuvasti suomeksi ja englanniksi sekä suullisesti että kirjallisesti
- Öljynjalostamoiden, voimalaitosten ja sähköasemien sähköverkkojen/-järjestelmien suunnittelu-, asennusvalvonta- ja käyttöönotto kokemus katsotaan merkittäväksi eduksi.

Tervemenoa tekemään suunnittelemia Kilpilahden jalostamolle. On muuten varsin perseestä olevaa hommaa, koska vitumoinen kasa spekkejä, "laatuohjeita" ja suunnittelutyökalut käytännössä:
- Autocad
- Excel
- Word

- Hakijalta odotamme kokemusta vastaavista suunnittelutehtävistä, mutta otamme huomioon myös uransa alussa olevat kehittymiskykyiset ja –haluiset hakijat.
- Tarjoamme Sinulle:
- Monenlaisia urakehitysmahdollisuuksia kilpailukykyisessä, kansainvälisessä ja jatkuvasti kasvavassa organisaatiossamme

Monenlaisia urakehitysmahdollisuuksia == Kerran kun jämähdät tekemään yhdelle asiakkaalle töitä, niin niistä et pääse eroon vaikka haluaisitkin. Ainoa toimiva keino on sössiä suunnitelmat niin lahjakkaasti, että asiakas ei halua enää sinua suunnittelemaan projekteja.

Kilpailukykyinen == Kilpailukyky revitään suoraan sen suunnittelijan selkänahasta maksamalla paskoja palkkoja. Tiedän yhdenkin tapauksen, joka oli ollut alalla 20 vuotta suunnittelijana mutta palkka oli luokkaa 3,2 k€ (tämä siis n. 2010-luvun alussa). Tainnut vaihtaa työnantajaa vain kerran, joten saa osin syyttää matalasta palkasta itseään.

Ja millä muulla alalla on yhtä vammainen TES-käytäntö, että työajan ulkopuolella tapahtuvasta työmatkustamisesta kaksi ensimmäistä tuntia matkustetaan omaan piikkiin ja vasta sen jälkeen saa korvauksia. Aivan helvetin munatonta touhua liitolta, kun eivät ole tuohonkaan saaneet muutosta! Oli miten oli, joskus saattaa tuntilappuun tulla muuutamia ylimääräisiä liukumatunteja em. seikasta ja kikystä johtuen.

- Työskentelyä pätevien ammattilaisten rinnalla
- Positiivisen, innovatiivisen sekä dynaamisen työympäristön
- Mahdollisuuden kehittää ja syventää omaa osaamistasi haasteellisten työtehtävien parissa

No vittu jee! Nämähän ne on ne tärkeimmät asiat, jonka takia tuohonkin paikkaan pitäisi hakea into piukeana.

Lopuksi haluan sanoa, että itse tein sen virheen, että jäin liian kauaksi aikaa töihin yhteen toimistoon. Kytkintä olisi pitänyt nostaa jo parin kolmen vuoden jälkeen mutta mistäs sitä tiesi vielä nuorena ja kokemattomana. Kun on pyörinyt alalla näinkin kauan, niin hyppääminen toisenlaisiin hommiin käy aina vain vaikeammaksi. Omalla asuinseudulla sähköalan paikkoja on vain lähinnä näissä haistapaskan suunnittelutoimistossa, joihin en tule enää hakemaan. Tampereen seudulla luulisi olevan enemmänkin laitevalmistajia tai muita vastaavia, jotka maksaa paremmin kuin nämä hikipajasuunnittelutoimistot. Jos olet vähänkään fiksumpi ja osaat ajatella omilla aivoillasi, niin mieti kahdesti haluatko todella olla töissä suunnittelutoimistossa vai jossain muualla. Jos olet nollataulu, joka tykkää hakata samoja tietoja erilaisiin dokumentteihin päivästä toiseen, niin tuo ala on sinulle tehty.
- ontääsaatanantyömaa

Kommentit

Ei vielä kommentteja.

Kommentoi


merkkiä jäljellä.

Nimimerkki


Spämmiesto: Mikä eläin sanoo "hau hau"?


Aiheet (2)
ajoneuvot (161)
armeija (45)
elukat (113)
harrastukset (12)
ihmiset (3108)
juomat (27)
kaverit (511)
luonto (49)
musiikki (164)
muut (3995)
naapurit (39)
opiskelu (699)
parisuhde (699)
pelit (194)
perhe (228)
politiikka (22)
raha (39)
ruoka (87)
sukulaiset (83)
terveydenhuolto (15)
terveys (361)
tietotekniikka (238)
tv (137)
työ (295)
ulkonäkö (148)
urheilu (60)
uskonto (30)
vaatteet (32)
varallisuus (158)
yhteiskunta (248)
yritysmaailma (14)Ketuttaa Facebookissa